Programul de studiu Chimie Alimentara si Tehnologii Biochimice are obiectivul de a asigura studentilor o buna pregatire inginereasca realizata prin discipline de pregatire fundamentala si de specialitate, cu accent pe controlul calitatii produselor alimentare, atat in cursul fabricatiei (pe flux) cat si ca produse finite. In contextul actual al pregatirii inginerilor chimisti, conform planului de invatamant, prin programul de studiu Chimie Alimentara si Tehnologii Biochimice se urmareste acumularea de cunostinte generale referitoare la:
- Cunoasterea proceselor si utilajelor fundamentale in industria alimentara
- Cunoasterea tehnicilor moderne utilizate pentru controlul fabricatiei si al calitatii produselor alimentare de baza
- Sinteza si utilizarea principalelor tipuri de auxiliari aplicati in industria alimentara
- Competente privind rezolvarea problemelor de mediu din industria alimentara
Obiectivele propuse ale programului - enumerate mai jos - sunt realizabile pe baza unei oferte de program educational considerat cuprinzator, atat sub aspectul pregatirii fundamentale, cat si al pregatirii ingineresti, de specialitate, astfel incat absolventii sectiei sa faca fata cerintelor prezente si viitoare ale societatii, cu luarea in considerare a implicatiilor economice si de mediu:
- Instruirea de calitate axata pe competente ingineresti prin care studentii sa inteleaga corelatiile intre parametrii tehnologici si calitatea produselor alimentare;
- Asigurarea de competente in urmarirea si stabilirea gradului de toxicitate a produselor alimentare;
- Asigurarea de competente privind poluarea produselor alimentare prin studierea unor metode moderne de analiza;
- Asigurarea abilitatilor de lucru in echipe multidisciplinare, cu valorificarea optima a cunostintelor, privind controlul calitatii produselor alimentare prin utilizarea unor tehnici moderne, performante;
- Asigurarea capacitatii de a formula solutii corecte si rapide in situatii limita si de asumare a responsabilitatii profesionale in domeniul de activitate;
- Constientizarea absolventilor cu privire la necesitatea acumularii permanente de cunostinte, de reinnoire si actualizare a acestora, pe parcursul intregii activitati.
Un element important in realizarea unui program educational in concordanta cu progresele tehnico-stiintifice, dar si cu nevoile concrete ale industriei alimentare romanesti il reprezinta stabilirea de parteneriate cu mediul economic, cu potentialii beneficiari ai activitatii de instruire universitara. Exista conventii de practica a studentilor cu o serie de intreprinderi cu profil alimentar din Bucuresti si din tara, precum si posibilitati de stagii de informare in unitati de productie sau cercetare.
Procesul de invatamant este suplu, atractiv prin modul de prezentare a cursurilor, facilitat de acoperirea cu materiale didactice, de utilizarea eficienta a timpului afectat seminariilor, proiectelor si activitatilor de laborator.
Program de studii de LICENȚĂ
Inginerie Chimică
Departamentul de Chimie Organică