Aplicații ale Chimiei în Expertizele Juridice

Aplicații ale Chimiei în Expertizele Juridice

Noul program de Master Aplicatii ale Chimiei in Expertizele Juridice – ForsChem - (Forensic Chemistry) este un program de master profesional ce se bazeaza pe interdisciplinaritatea, respectiv complementaritatea dintre stiintele fundamentale, juridice tehnice si stiintele socio-umane.

Acest program urmareste aprofundarea ultimelor noutati privind interferenta dintre stiintele juridice, fundamentale si tehnice, asigurand perfectionarea personalului care lucreaza in domenii ce vizeaza investigatia unor accidente, infractiuni, activitati cu risc mare de poluare a mediului, contrafacere de produse – petroliere, chimice, farmaceutice, agroalimentare. Cunoasterea noilor metode de investigare si analiza precum si evolutia pe plan international a acestora a devenit o necesitate pentru cei care lucreaza in domeniile de interes pentru STIINTE LEGALE.

In contextul cerintelor europene, este necesara perfectionarea unor specialisti care sa asigure monitorizarea substantelor poluante in marile orase si in apropierea unor combinate chimice, precum si cercetarea si investigarea unor accidente ecologice sau de alta natura, a unor materiale suspecte – droguri, substante toxice etc.

Programul se adreseaza in mod direct personalului ce lucreaza in domeniile: justitie, protectia mediului, controlul medicamentului sau a produselor agro-alimentare, precum si a tuturor celor interesati in a se perfectiona sau pentru a avea posibilitatea de a deveni experti in efectuarea expertizelor criminalistice, tehnico-stiintific si judiciare.

Prin urmare dupa finalizarea acestui master, specialistii pot sustine activitati de cercetare, descoperire, si interpretare a unor indicii specifice delictelor. Ei trebuie sa fie capabili sa evalueze corect probele existente ca piese in litigiu (urme de fluide corporale sau de probe solide - fire de par, fibre textile, compusi peliculogeni sau inflamabili, materiale explozive, sticle, si alte urme) si trebuie sa puna la dispozitia instantelor de judecata penale sau civile dovezi stiintifice impartiale.

De cele mai multe ori, studiile sunt complexe deoarece grupurile de investigatori impreuna cu oamenii legii (criminalisti, procurori, politisti) desfasoara actiuni care implica:
- cercetarea la locul faptei in vederea stabilirii corecte a succesiunii evenimentelor, a indiciilor si a persoanelor implicate;
examinarea si simularea in laborator a unor delicte din domeniul drogurilor sau a substantelor toxice etc.;
- studierea unor infractiuni din domeniul tehnologiei informatiei sau a furtului de proprietate intelectuala;
- investigarea unor activitati de contrafacere a actelor si bancnotelor;
- examinarea unor infractiuni din domeniul armelor, munitiilor si a substantelor explozive.

Abilități și competențe dobandite
Dezvoltarea capacitatilor profesionale ale absolventilor acestui master este dat de caracterul complementar, respectiv interdisciplinar al acestui program fiind in concordanta cu politicile si strategiile specifice specialitatilor din domeniul chimiei, respectiv a stiintelor fundamentale si a unor ramuri distincte ale stiintelor juridice.

Caracterul aplicativ al acestui program dezvolta masteranzilor abilitati si competente fundamental-aplicative si urmareste intrepatrunderea dintre chimie si alte stiinte, in special stiintele juridice asigurand perfectionarea personalului care lucreaza in domenii ce vizeaza investigatia unor accidente, infractiuni, activitati cu risc mare de poluare voluntara sau involuntara a mediului, contrafacerea de produse – petroliere, chimice, farmaceutice, agro-alimentare etc.

Programul se adreseaza in mod direct personalului ce lucreaza in sistemul juridic, protectia mediului, farmacie, produse agro-alimentare, precum si a tuturor celor interesati din domeniul tehnologiilor industriale si de constructii.

Cunoasterea noilor metode de investigare si analiza si evolutia pe plan international a acestora a devenit o necesitate pentru cei care lucreaza in domeniile de interes pentru STIINTE LEGALE.

Oportunități de angajare
Specialistii pregatiti in cadrul programului de master Aplicatii ale Chimiei in Expertize Juridice pot opta sa activeze in domenii precum Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, Sistemul Juridic etc., respectiv ca experti judiciari sau extrajudiciari in baza OG 2/2000 art. 10, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara sau ca experti criminalisti in baza OG 75/2000 art. 4 privind organizarea activitatii de expertiza criminalistica.
Posibilități de dezvoltare profesională ulterioară
Dezvoltarea profesionala a masteranzilor, poate fi continuata dupa absolvire, prin programul de studii doctorale.
Resursele umane și baza materială implicate în formarea studenților
Structura echilibrata a corpului profesoral, respectiv baza materiala specifica cerintelor din domeniul expertizelor tehnico-judiciare si criminalistice, majoritatea asistate de calculator confera masteranzilor o pregatire de inalta calificare, respectiv dezvoltarea capacitatilor de interpretare, prelucrare matematica si statistica in timp real, a datelor experimentale si informatice, prin folosirea de teorii si metode moderne de investigatii in scopul preveniri oricaror fapte infractionale sau a aflarii adevarului in timp util, pentru a evita alterarea acestuia.