+4 021 402 3927; +4021 402 3935

English

Program de studii de masterat - Controlul Analitic al Calitatii Mediului si Tehnici de Depoluare

Domeniu

Ingineria Mediului


Tip

Complementar


Prezentare


Domeniul acoperit de specialiazare: Chimia mediului, Speciatie chimica, Toxicologia mediului inconjurator, Termodinamica sistemelor multicomponente, Chimia fizica a coloizilor si suprafetelor, Concepte si strategii in chimia verde, Prelevarea si pregatirea probelor pentru analiza, Remedierea solurilor contaminate, Speciatia chimica si pregatirea probelor, Tehnici de depoluare recuperativa. Schimbul ionic, Controlul analitic al calitatii mediului , Tehnici electrochimice de depoluare, Tehnici moderne de prevenire a poluarii atmosferei, Biopolimeri si polimeri biodegradabili, Materiale oxidice biocompatibile, Analiza instrumentala si tehnici de depoluare, Tehnici de depoluare recuperativa prin bule adsorptive, Tehnici avansate in tratarea si epurarea apelor, Epurarea efluentilor cu incarcatura organica, Caracterizarea materialelor si tehnici de depoluare, Chemometrie, Legislatie de mediu, Caracterizarea probelor de mediu.


Abilitati si competente dobandite

- compatibilizarea cunostitelor si deprinderilor absolventilor de licenta din diferite domenii cu specificul domeniului mediului, chimiei si ingineriei chimice;
- crearea competentelor generale pentru absolventii din diverse domenii de a aborda ciclul de studii doctorale in domeniul mediului, chimiei si ingineriei chimice;
- asigurarea capacitatii absolventilor din diverse domenii de a desfasura activitati de cercetare si management in domeniul mediului, chimiei si ingineriei chimice;
- capacitatea de a aborda un sistem ecologic, din punct de vedere al protectiei mediului si tehnicilor de depoluare;
- folosirea adecvata a notiunilor de protectia mediului, tehnicilor de depoluare, metodelor de analiza si monitorizare;
- conceperea de succesiuni de operatii care conduc la un flux tehnologic de depoluare si sesizarea locurilor inguste din acesta;
- realizarea de forme curente ale auditului de mediu;
- abordarea creatoare a unei metode de analiza sau tehnici de separare.


Oportunitati de angajare

- Institutii publice din administratia centrala sau locala, unde studiile de specialitate sunt obligatorii pentru angajare: Ministerul Mediului, Agentii de mediu, Directii sanitar-veterinare.
- Institutii private: Laboratoare de analize in domeniul protectiei mediului, Firme de consultanta si certificare in domeniul protectiei mediului, Orice companie sau firma care are ca domeniu productia industriala (conform legislatiei in vigoare fiind obligatorie angajarea unui responsabil cu protectia mediului, cu studii efectuate in acest domeniu).


Posibilitati de dezvoltare profesionala ulterioara

- Dupa absolvirea acestui master dezvoltarea profesionala poate fi continuata in functie de domeniul in care isi va desfasura activitatea viitorul absolvent.
- In cazul in care va alege sa lucreze intr-un laborator de mediu sau in cercetare in domeniul protectiei mediului, absolventul isi poate continua studiile cu un doctorat in domeniu.
- In cazul in care va lucra in domeniul legislativ, al certificarii sau al consultantei, absolventul isi poate continua pregatirea prin diverse cursuri specifice si training-uri pe domeniul specific de activitate.


Resursele umane si baza materiala implicate in formarea studentilor

Programul este coordonat de Departamentul de Chimie Analitica si Ingineria Mediului.

- Resursa umana este reprezentata de cadre didactice de prestigu (profesori uniersitari, conferentiari, sefi de lucrari cu titlul de doctor) de la trei departamente din cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor ce asigura cunostintele multidisciplinare si competentele necesare unui mediu economic si profesional competitiv.
- Baza materiala este constituita din aparatura moderna si facilitati de cercetare si analize de la cele trei departamente implicate in procesul didactic. Aceasta include echipamente de prelevare probe de sol, apa si aer, spectrofotometre UV-Viz si FT-IR, echipamente pentru microscopie optica, kit-uri pentru teste rapide de mediu, sticlarie si accesorii de laborator necesare in analize de mediu, linii moderne de calculatoare.


Plan de invatamant

Planul de invatamant pentru acest program de studii de masterat este disponibil aici.


Contact
Secretariat