+4 021 402 3927; +4021 402 3935

English

Program de studii de licenta - Stiinta si Ingineria Polimerilor

Domeniu

Inginerie Chimica


Prezentare


Polimerii sunt materiale cu abundenta naturala care constitue in lumea de astazi centrul dezvoltarii confortului vietii: pot fi definiti ca baza materiala a lumii naturale si corpului uman. Ca materiale, acestia au devenit, din momentul descoperii lor, indinspensabili unei societati moderne prospere. Pe de alta parte, polimerii constitue clasa materialelor functionale si flexibile, fundament al tuturor industriilor moderne in domeniul chimic, textil, medicina, biologie, farmacologie, electronica, aeronautica si pentru multe alte tehnologii avansate.

Specializarea de MASTER Stiinta si Ingineria Polimerilor continua pregatirea tehnica dezvoltata la ciclu de licenta prin aprofundarea ariilor specifice absolute ale stiintei polimerilor.

Programul de Master SIPOL asigura accesul cursantilor la baza de cercetare a departamentului, sub indrumarea cadrelor didactice, si implicarea acestora in activitatile de cercetare in curs.

Aria curiculara, structurata in discipline fundamentale, discipline in domeniu si discipline de specialitate si discipline complementare, insumeaza circa 616 ore de predare in cei doi ani de pregatire. Toate disciplinele sunt obligatorii incluzand 9 examene si 10 verificari tip colocviu.

Prin paleta de cursuri: Polimerizari ionic si ionic coordinative, Polimerizari in medii heterogene, Sinteza si proprietatile bloc copolimerilor, Oligomeri cu grupe terminale reactive, Polimeri anorganici, Polimeri electroconductivi, Modificarea chimica a polimerilor pentru aplicatii medicale si biologice, Noi metode de prelucrare a compoztiilor polimerice performante, Materiale hibride, Membrane polimerice, Proiectarea materialelor compozite polimerice, Metode avansate de caracterizare a materialelor polimerice, Ingineria proceselor de polimerizare, Separari cu membrane, Optimizari in industria polimerilor, Proceduri de asigurare a calitatii in industria polimerilor, li se asigura cursantilor dezvoltarea si consolidarea cunostintelor de sinteza si caracterizare a polimerilor abordandu-se aspecte educative privind: proiectarea polimerilor cu functii si aplicatii dedicate, nanostructuratelor, particularitati de functionalizare aplicativa, etc..precum si completarea notiunilor specifice de inginerie a reactiilor si proceselor de polimerizare.

Cu o incadrare de maxim 18 ore de predare saptamanala, specializarea pune la dispozitia cursantilor spatii de lucru adecvate (laboratoare, biblioteci, acces la literatura de specialitate, etc..) si asigura o indrumare profesionala competenta, de nivel ridicat, pentru desfasurarea activitatii de cercetare, cotata obligatorie, care insumeaza 25% din volumul orelor de instruire.


Abilitati si competente dobandite

Prin intreaga sa structura si desfasurarea, programul de Master SIPOL urmareste:
•Excelenta pentru domeniul de cercetare si/sau industrii materiale de top, cum ar fi: biomedical, electronica, energie, telecomunicatii, transport, etc..
•Creativitate si abilitati critice in evaluarea tehnica in raport cu nevoile sociale •Cercetare, proiectare si inovare in domeniu.
•Solutionarea probleme tehnice, teoriilor si metodelor de investigare fundamentale din domeniul ingineriei polimerilor.
•Capacitatea de a sintetiza si evalua problemele complexe din domeniul stiintei si procesarii materialelor polimere si de a comunica in mod demonstrativ rezultatele evaluarii proprii.


Oportunitati de angajare

• industria chimica (inginer de productie sau tehnolog, inspector de control al calitatii)
• industria de anvelope
• industria de fire si fibre sintetice
• industria de ambalaje, mase plastice
• industria petrochimica si rafinarii
• industria de lacuri, vopsele, adezivi
• industria de reciclare si biodegradare a polimerilor
• micro-electronica
• proiectare
• institutele de cercetare
• invatamantul superior si preuniversitar
• marketing


Posibilitati de dezvoltare profesionala ulterioara

Absolvirea ciclului de MASTER in specialitatea Stiinta si Ingineria Polimerilor abiliteaza absolventii pentru desfasurarea activitatilor impuse de urmatorul nivel de pregatire profesionala, doctorat in oricare dintre directiile de specializare a DOMENIULUI STIINTE INGINERESTI-INGINERIE CHIMICA.


Resursele umane si baza materiala implicate in formarea studentilor

Programul este coordonat de Departamentul de Bioresurse si Stiinta Polimerilor.

Resursa umana implicate in formarea absolventiei SIPOL este constituita din 19 de cadre didactice titulare de disciplina, toate cu titlul de doctor si minim incadrare de conferentiar.

Prin rezultatele didactice si stiintifice, toti cei care desfasoara activitati in cadrul specializarii de Stiinta si Ingineria polimerilor se situeaza pe o pozitie de varf pe plan international.

Baza materiala dezvoltata prin activitatile de cercetare ale cadrelor didactice si studentilor specializarii, permite familiarizarea cursantilor cu tehnici moderne de sinteza, investigare si caracterizare a materialelor polimere. In cadrul departamentului functioneaza si platforma de cercetare (Advanced Polymer Materials Group) care dispune de 4 laboratoare de caracterizare si investigare a materialelor polimere.


Plan de invatamant

Planul de invatamant pentru acest program de studii de licenta este disponibil aici.


Contact
Secretariat

Anul IAnul IIAnii III si IV