+4 021 402 3927; +4021 402 3935

English

Program de studii de licenta - Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice si Nanomateriale

Domeniu

Inginerie Chimica


Prezentare


Scopul activitatii de instruire a studentilor in cadrul programului de studiu Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice si Nanomateriale (SIMONa) este de a le asigura o pregatire inginereasca de calitate, in domeniile materialelor ceramice, sticlei, liantilor, materialelor compozite, atat sub aspectul optimizarii parametrilor tehnologici de fabricatie a unor astfel de materiale de mare performanta, cat si sub aspectul caracterizarii complexe a lor, cu folosirea inclusiv a unor tehnici moderne, de mare rezolutie.


Abilitati si competente dobandite

Programul de studiu urmareste atingerea unor obiective educationale cum sunt:
- o instruire de calitate, care sa asigure absolventilor competente ingineresti in realizarea de materiale de mare utilitate sau de mare performanta, in conformitate cu cerintele societatii, cu considerarea inclusiv a implicatiilor de mediu;
- asigurarea capacitatii de intelegere si realizare de corelatii intre parametrii tehnologici de obtinere, caracteristicile compozitional-structurale si proprietatile impuse diferitelor materiale, de functiile de utilizare carora trebuie sa le corespunda;
- asigurarea de competente in proiectarea si procesarea de materiale oxidice si derivate, de tipul ceramicii, sticlei, liantilor, materialelor compozite etc.;
- asigurarea abilitatilor de lucru in echipe multidisciplinare, cu valorificarea optima a cunostintelor, privind realizarea si caracterizarea materialelor, prin utilizarea unor tehnici moderne, performante;
- asigurarea capacitatii de a formula solutii ingineresti, oportune in diferite situatii, de asumare a responsabilitatii profesionale pentru impactul acestora in anumite domenii ale activitatii;
- constientizarea absolventilor cu privire la necesitatea acumularii permanente de cunostinte, de reinnoire si actualizare a acestora, pe parcursul intregii activitati.


Oportunitati de angajare

Absolventii nostri se pot angaja in:
- companii din industria cimentului, varului, ceramicii, sticlei, laboratoare de incercare, laboratoare de fabrica, statii de betoane, agregate etc. Industriile aferente sunt toate in proprietate privata, multe dintre acestea apartinand unor multinationale care ofera posibilitati atractive de angajare si dezvoltare profesionala;
- institute de cercetare.

Exista cazuri, nu putine, cand absolventii nostri isi construiesc o afacere de mica/medie productie sau se specializeaza prin studii de licenta, master si doctorat pentru a-si optimiza afacerea proprie.

Studentii nostri vin deja in contact cu activitatea de cercetare/productie pe perioada practicii tehnologice, care se desfasoara in fabrici si in institute de cercetare de profil din Bucuresti si din tara.


Posibilitati de dezvoltare profesionala ulterioara

Absolventii SIMONa pot alege sa se specializeze prin studii de master, fie la cele trei mastere organizate de departament: Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice Avansate si Nanomateriale, Materiale Compozite Avansate cu Destinatii Speciale si Micro si nanomateriale, fie la oricare program de master.

Iar dupa absolvirea unui program de master, dezvoltarea profesionala poate continua prin studiile doctorale, in departament desfasurandu-si activitatea cinci conducatori de doctorat in domeniul Inginerie Chimica.


Resursele umane si baza materiala implicate in formarea studentilor

Programul este coordonat de Departamentul de Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice si Nanomaterialelor.

Din departamentul SIMONa fac parte cadre didactice cu o inalta competenta profesionala, dobandita in numerosi ani de activitate didactica si de cercetare si care continua traditia Scolii de Chimia si Tehnologia Silicatilor, fondata cu peste 50 de ani in urma, de profesorul Serban Solacolu.

Colectivul de cadre didactice este preocupat de promovarea programelor de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si inovare educationala, realizate prin cooperare nationala sau internationala. In prezent exista parteneriate cu universitati de prestigiu din Franta, Germania, Olanda.

Baza materiala din departament permite o realizarea unei pregatiri profesionala la nivel european si cumuleaza dotari si echipamente de ultima generatie in valoare de peste 3 milioane de euro.


Plan de invatamant

Planul de invatamant pentru acest program de studii de licenta este disponibil aici.


Contact
Secretariat

Anii I si IIAnii III si IV